De vanligaste synfelen är:
Närsynthet / myopi
Översynthet / hyperopi
Astigmatism / brytningsfel
Åldersynthet / presbyopi

Rättsynthet

Vid rättsynthet, när ingen korrektion behövs, bryts parallellt ljus så att det hamnar med fokus på näthinnan. Se bild till höger.

Närsynthet

Vid närsynthet är ögat för långt i förhållande till sin brytande kraft. Bilden visar hur parallellt ljus bryts i det närsynta ögat

Översynthet

Vid översynthet är ögat för kort i förhållande till sin brytande kraft. Bilden visar hur parallellt ljus bryts i det översynta ögat

Förminskande glas, minusglas, sprider ljuset så att fokus hamnar på näthinnan. Samma effekt uppnås med en kontaktlins.

 

Förstorande glas, plusglas, samlar ljuset så att fokus hamnar på näthinnan. Samma effekt uppnås med en kontaktlins.

 

Vid astigmatism är brytningen olika i olika plan genom ögat. Man kan exempelvis åskådliggöra det på så sätt att ljusstrålar som går i ett plan vertikalt mot ögat bryts på ett sätt, tex. framför näthinnan, medan ljusstrålar som går i ett plan horisontellt mot ögat, bryts annorlunda, tex. bakom näthinnan. På detta sätt uppkommer en astigmatisk brytning.

 

Vid ålderssynthet kan ögat inte fokusera på objekt på nära håll. Detta ger svårighet att läsa text på nära håll. Ålderssynthet inträffar normalt i 40-årsåldern. Den som är närsynt blir oftast ålderssynt lite senare än den som är översynt. Ålderssynthet behandlas med läsglasögon. Man kan också använda kontaktlinser av olika typer vid ålderssynthet.