Förminskande glas, minusglas, sprider ljuset så att fokus hamnar på näthinnan. Samma effekt uppnås med en kontaktlins.

Förstorande glas, plusglas, samlar ljuset så att fokus hamnar på näthinnan. Samma effekt uppnås med en kontaktlins.

Läs mer:

De vanligaste synfelen är:

Närsynthet

Myopi

Myopi innebär att man ser bra på nära håll och sämre på långt håll. Ljuset som kommer in i ögat når inte näthinnan (den ljuskänsliga filmen som klär ögats inre) utan fokuspunkten hamnar framför näthinnan. Detta beror oftast på att ögat är för långt men kan också bero på hornhinnans kupighet eller linsens brytkraft.

Översynthet

Hyperopi

Vid översynthet är ögat för kort i förhållande till sin brytande kraft. Bilden visar hur parallellt ljus bryts i det översynta ögat

Brytningsfel

Astigmatism

Ögat är inte en perfekt sfär. Vid astigmatism är brytningen olika i olika plan genom ögat. Tex skulle ljusstrålar som går i ett plan vertikalt mot ögat brytas på ett sätt, exempelvis framför näthinnan, medan ljustrålar som går i ett plan horisontellt mot ögat bryts annorlunda, exempelvis bakom näthinnan. Detta kallas astigmatisk brytning.

Åldersynthet

Presbyopi

Vid ålderssynthet minskar ögats förmögna att fokusera på objekt på nära håll. Det inträffar normalt i 40 års åldern. Den som är närsynt blir oftast ålderssynt något senare än den som är översynt.

Rättsynthet

Emmetropi 

Vid rättsynthet, när ingen korrektion behövs, bryts parallellt ljus så att det hamnar med fokus på näthinnan. Se bild till höger.