måndag - torsdag 08:00 - 18:00
fredag 08:00 - 17:00
lördag - söndag Stängt
Logga in / Boka tid

Synfel

De vanligaste synfelen är:

Närsynthet / myopi

Översynthet / hyperopi

Astigmatism / brytningsfel

Åldersynthet / presbyopi

Rättsynthet  

Vid rättsynthet, när ingen korrektion behövs, bryts parallellt ljus så att det hamnar med fokus på näthinnan. Se bild till höger.

Närsynthet

Vid närsynthet är ögat för långt i förhållande till sin brytande kraft. Bilden visar hur parallellt ljus bryts i det närsynta ögat

Översynthet

Vid översynthet är ögat för kort i förhållande till sin brytande kraft. Bilden visar hur parallellt ljus bryts i det översynta ögat

Förminskande glas, minusglas, sprider ljuset så att fokus hamnar på näthinnan. Samma effekt uppnås med en kontaktlins.

Förstorande glas, plusglas, samlar ljuset så att fokus hamnar på näthinnan. Samma effekt uppnås med en kontaktlins.

Vid astigmatism är brytningen olika i olika plan genom ögat. Man kan exempelvis åskådliggöra det på så sätt att ljusstrålar som går i ett plan vertikalt mot ögat bryts på ett sätt, tex. framför näthinnan, medan ljusstrålar som går i ett plan horisontellt mot ögat, bryts annorlunda, tex. bakom näthinnan. På detta sätt uppkommer en astigmatisk brytning.

Vid ålderssynthet kan ögat inte fokusera på objekt på nära håll. Detta ger svårighet att läsa text på nära håll. Ålderssynthet inträffar normalt i 40-årsåldern. Den som är närsynt blir oftast ålderssynt lite senare än den som är översynt. Ålderssynthet behandlas med läsglasögon. Man kan också använda kontaktlinser av olika typer vid ålderssynthet.

Här kan du boka tid direkt i vår tidbok.

Observera dock följande: ”Pga ett tekniskt fel, kan du just nu inte logga in för att boka tid. Tidbokning via vår App fungerar som vanligt. Kontakta vår reception för att börja använda vår App. Ring 04079550. Du kan också välja att boka en tid via formuläret.”